Åsikter om ölbryggning

Det finns ölälskare och så finns det ölälskare. Med det menar jag att det finns de som älskar att dricka gott öl för smakens och upplevelsens skull, och så finns det de som älskar att hinka i sig en massa (ofta billigt) öl för att bli redlöst berusade. Jag tillhör, som ni kanske förstår, den första kategorin. Om jag enbart hade haft berusning som mål hade jag knappast bryggt eget öl.

De som tillhör den andra kategorin och de som inte dricker så mycket eller något öl alls brukar ofta ha en negativ syn på att brygga hemma. Att det smakar konstigt och att det är grumligt och därför inte är bra brukar vara vanliga åsikter (ofta innan de ens har fått smaka). Ibland har de smakat hembryggt öl någon gång i sitt liv som inte alls smakade gott, och då drar de alla över en kam och tänker att hembryggt öl smakar illa.

Hembryggt öl smakar ofta lite mer än öl man köper. Det beror på att ölen är färskare och att hemmabryggare inte behöver bry sig om att tillverka sin öl så billigt som möjligt. Hembryggt öl är grumligt, om man inte filtrerar det som är fallet med öl som köps, men då tar man också bort mycket av smaken. Så öl från de stora bryggerierna är med andra ord en produkt som ska framställas billigt för att man ska tjäna pengar på den och som transporteras långa sträckor och därmed inte är lika färsk som hembryggt öl är. Så man kan ju fråga sig vilket öl som egentligen smakar konstigast – det som är bryggt med kärlek och utan tanke på pengar eller det som bryggs så billigt som möjligt och sedan har en lång väg innan det hamnar i kylskåpet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *