Det går bra nu

På senaste tiden har jag varit väldigt nöjd med mina framsteg inom ölbryggningen. Jag känner att jag har kommit ifrån mycket av det där onödiga som stjäl tid. Nu har jag sysslat med det här ett tag och jag tror faktiskt att jag nu på riktigt kan börja kalla mig för en äkta ölbryggare istället för en glad amatör. Jag känner att jag börjar få koll på saker och ting. Det sitter mer i huvudet än på papperet nu (även om jag förstås dokumenterar allt jag gör) och det är en härlig känsla att kunna gå på sin egen magkänsla istället för att lusläsa recept och beskrivningar.

Det jag är mest nöjd med är att jag har bryggt flera öl som jag verkligen tycker är otroligt goda och att jag även lyckas brygga dessa igen. Det svåraste är ju att lyckas göra samma sak två gånger, för även de minsta förändringarna kan göra stor skillnad i smak. Det är förstås också roligt att man får bra feedback av de som smakar. Jag har faktiskt ett fint litet lager nu av olika öl som jag har bryggt. En viktig sak som jag har lärt mig är att man hellre ska brygga två mindre satser än en stor. Ju mer erfarenhet man får desto bättre kommer det att bli, och med fler satser kan man experimentera mer och sedan arbeta vidare på det som blev mest lyckat.

En annan viktig sak är att man måste vara väldigt noga med hygienen. Ett av de vanligaste misstagen är att man slarvar med hygienen så att det bildas bakterier i ölet som sedan surnar. Så det gäller att läsa på och att vara noga så att man slipper trista misstag som enkelt hade kunnat undvikas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *