Innovation i garageportsvärlden

primeTekniken går framåt inom alla områden, så även när det gäller garageportar. Det är kanske inte riktigt lika spännande som mobiltelefoner robotar och liknande, men är ändå något som påverkar många, många människor. Skälet till att garageportar inte uppvisar samma mått av entusiasm är att det rör sig om en ”mogen” teknik. De har funnits länge, och användare förväntar sig bara en sak av dem – att de ska fungera utan problem. Så är ju inte fallet med smartphones (ännu). Men även framsteg inom garageportarnas värld är värda att uppmärksammas, som ett exempel på att tekniska framsteg verkligen påverkar hela vår tillvaro.

Det allra senaste när det gäller garageportar kommer från den Polska tillverkaren Wiśniowski med deras PRIME Garageport. Det är en så kallad takskjutport (ibland även kallad segmentport), och det som gör den till den kanske bästa på marknaden idag är en hel rad olika småsaker. Viktigast av dem är dess extremt låga U-värde. U-värdet mäter hur välisolerat något är, och PRIME är här en av de bästa i klassen. Det gör att om du har uppvärmning i ditt garage, så kommer kostnaderna för detta att sjunka betydligt. Att det samtidigt är bra för miljön är ytterligare en värdefull bonus.

Men även om U-värdet är skäl nog att skriva om PRIME så är det inte allt. Den är mycket finurligt konstruerad för att dölja så mycket som möjligt av den tråkiga mekaniken, vilket gör att den ser mycket bra ut. Huvudskälet till att dölja mekaniken är dock inte estetisk, utan praktisk – det bättrar på säkerheten, helt enkelt. Det som kännetecknar PRIME är inte i huvudsak nyskapande, utan snarare att varje enskild beståndsdel är cutting edge. Det är tillräckligt för att helheten ska bli ett par snäpp bättre än konkurrenterna. Här har man inte sparat in på någonting alls.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *