Måla själv?

Ett alternativ till att anlita en målerifirma är att helt enkelt göra jobbet själv, och på så sätt spara in på kostnaderna för arbete. Det är inte alls ovanligt att många tänker sig att måla om huset eller sommarstugan under semestern, och det är visst ingen omöjlighet. Att måla ett hus behöver inte vara så värst svårt, så länge man är väl påläst, och vet hur den färg man valt ska användas. Exempelvis om den behöver strykas på i flera lager, om det krävs grundfärg och så vidare. Det är också viktigt att man tar reda på vilken sorts färg som passar ens hus bäst, då olika sorters målarfärg har olika egenskaper. Att välja den billigaste färgen är sällan en bra idé; speciellt med tanke på att man med billig färg ofta måste stryka flera gånger, vilket gör att priset per kvadratmeter inte blir så lågt som man kanske skulle kunna tro.

Men det gäller också att vara beredd på att det kommer att ta lång tid att måla om ett hus. Räkna med att det inte kommer att gå snabbt, och är du ensam om att måla så kommer det snarare att röra sig om veckor än dagar för att måla huset. Dessutom kommer utrustning som ställningar att behövas för att kunna måla ett hus, vilket ytterligare försvårar det hela. Så, även om det är möjligt att måla själv är frågan om det är värt besväret.

Kostnaden för målning med ROT-avdrag är dessutom inte så där överdrivet hög, och arbetet kommer att utföras betydligt snabbare. För den som lyckas få ett antal vänner och/eller släktingar med sig på det här med att måla ett hus kan det dock vara lönt att försöka sig på det hela utan att anlita målarfirma; speciellt då om man har tillgång till ställningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *