Tips till dig som ska brygga öl

ölAtt brygga gott öl är en konst, och här tänkte jag att jag skulle dela med mig av några bra tips för den som är nybörjare och funderar på att börja brygga öl.

Det bästa man kan göra innan man börjar är att läsa på ordentligt, och om möjligt är det också bra att skaffa sig en mentor som kan vara ett stöd och hjälpa en att ta sig förbi de vanligaste misstagen (i alla fall om man ska börja brygga något mer seriöst). För mig har det varit väldigt värdefullt att dokumentera alla mina bryggningar, det vill säga skriva upp exakta recept, tidsnoteringar och moment. Det är så man hittar det som fungerar, och det är också det som är nyckeln till att kunna brygga samma öl igen när man väl har lyckats.

En annan viktig sak är förstås att få feedback, och även om jag i första hand brygger för min egen skull och för att göra det öl som jag själv tycker är gott så kan man ibland bli lite hemmablind. Därför är det bra att nu och då bjuda vännerna på en flaska så att de kan säga sitt och komma med bra kritik. Det är förstås väldigt individuellt vad man tycker är gott, men om majoriteten av alla som smakar ett öl tycker att det är för blaskigt eller smakar för mycket av något så bör man kanske fundera på att ändra receptet. Brygger man bara för att själv kunna dricka sitt eget öl så spelar det förstås ingen roll vad andra tycker, men det blir ofta så att man vill bjuda på sina mästerverk och då vill man också att andra ska tycka att det smakar bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *