Viktigt att förvara rätt

För att framställa ett bra öl så gäller det att man förvarar ingredienserna rätt. Om du till exempel ska baka så vill du ju inte göra det med sur mjölk och mjöl som är angripet av mjölbaggar, och samma sak gäller för öl. Ska man få ett gott öl så gäller det att ingredienserna håller en god kvalitet. Jag är väldigt noga med sådant, både när det gäller ölet och när det gäller annat. Dels så är det som sagt viktigt för att man ska få en bra produkt (oavsett om det är öl eller en nattmacka), men det är också viktigt ur hållbarhetssynpunkt. Och då menar jag för miljöns skull. Jag ogillar att slänga saker och jag är noga med att förvara rätt (det gäller även mina prylar, kläder, o.s.v.) så att hållbarheten blir så lång som den kan bli.

Jag är till exempel en storanvändare av klämmor, på allt från brödpåsen i köket till jordsäcken i växthuset. Och precis som att jag är noga med hållbarheten på det jag förvarar så är jag också noga med hållbarheten på klämmorna. Det är liksom ett helhetstänk. Jag köper klämmor av hög kvalitet så att jag slipper köpa nya så ofta. Sämre klämmor går sönder eller tappar formen när man har öppnat och stängt dem nog många gånger. Köper man bra kvalitet (vilket är originalet från WeLoc, www.klammor.se) så får man en klämma som återfår sin ursprungliga form om man kör den i diskmaskinen eller lägger den i hett vatten en stund.

Sedan gäller det förstås också att man tar vara på det man har och att man inte köper mer än vad man kommer att göra av med. För mig är det viktigt att vara snäll mot miljön, och det är också en av anledningarna till att jag brygger eget öl. Då kan jag styra vad som finns i det och hur det framställs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *